In goud gaan beleggen


Als je denkt aan goud, dan denk je aan rijkdom. Goud behoort tot de elite, mensen met veel geld kunnen het zich veroorloven om goud te bezitten. Maar waarom is goud toch zo kostbaar? Het is bijvoorbeeld vrij vreemd dat iets dat niet per se een vaste waarde heeft zo kostbaar is. Hoe zit dat dan precies? Wat is goud precies en wat kun je allemaal voor gouden voorwerpen vinden? Maar belangrijker misschien nog wel, hoe duur is goud precies? En wat is een goudkoers grafiek? Wat is daarnaast het verschil tussen zilver en goud? Al deze vragen zullen in dit stuk beantwoord worden.

Wat is goud?

Goud is een edelmetaal dat er om bekend staat zeer mooi en kostbaar te zijn. Goud heeft een specifieke kleur, waardoor andere zaken die die kleur ook hebben vaak worden aangeduid met de kleurennaam ‘goud’. Het is een geel metalliek overgangsmetaal. Omdat het roestvrij is, wordt goud ook wel de koning der metalen genoemd. Het is een dicht metaal, maar het is vrij zacht. Je kunt het makkelijk bewerken tot iets anders. Daarnaast wordt goud gemeten in zuiverheid door te rekenen met karaat. Als je het hebt over zuiver goud, is het 24 karaat. Echter zal je eerder 14 karaat, 18 karaat of 22 karaat tegenkomen. Dit zijn normale vormen van goud, waarbij een bepaald percentage van de legering goud is. Goud wordt over het algemeen gezien als een van de belangrijkste en kostbaarste metalen, vooral omdat dit in de oudheid al zo werd gezien. Dit is gedurende de gehele geschiedenis zo gebleven.

Hoe duur is goud?

Zilver of goud, het grootste verschil zit hem voornamelijk in de prijs. Voor een kilo goud betaal je rustig €38000. Dan is een kilo goud nog helemaal niet zo heel erg veel. Daaraan zie je dat goud een enorm kostbaar object is. De koers goudprijs laat zien hoe de goudprijs grafiek verandert. Deze kan veranderen door een verandering in vraag en aanbod, maar ook andere zaken spelen een rol bij het bepalen van de goudprijs grafiek. De koers goudprijs schommelt niet veel, maar kan veranderen op het moment dat bijvoorbeeld zilver heel duur wordt (dan is er misschien meer vraag naar goud), of als zilver juist goedkoop wordt, of als er iets gebeurt met platina. Op deze manier kun je zien dat de koers goudprijs kan schommelen door een verandering in omliggende objecten die ook een vrij vaste prijs hebben.

Waarom in goud beleggen?

Een goede reden om in goud te gaan beleggen is het feit dat zilver of goud, goud en zilver, beide erg duurzaam zijn. Het is een object wat niet snel kapot zal gaan of zal gaan slijten. Dit geldt zeker voor goud, bij zilver is dat nog wel iets anders. Het is niet voor niets dat goud de koning der metalen wordt genoemd. Op deze manier zie je al gauw waarom mensen willen investeren in goud, het is een object dat een hoge prijs heeft, die prijs blijft ook vaak langere tijd vast staan en het slijt niet. Het is daarom een van de beste investeringen om te doen als je een investering wilt doen. Het maakt daarbij niet uit in welke vorm je goud aanschaft, door de makkelijke manier om goud om te smelten tot iets anders is een gouden sieraad evenveel waard als een goudstaaf. Kies daarom slim en koop iets waar je sowieso al blij mee bent, zonder je te druk te maken over wat het precies voor voorwerp is. Het hebben van goud is al een waarde op zich.