In platina gaan beleggen

Een van de minst bekende soorten edelmetalen is platina. Het is grijswit en wordt daarom vaak gebruikt voor objecten en sieraden. Platina bestaat al langere tijd, het werd door de oorspronkelijke bewoners van Amerika al gebruikt, dit was rond 1500. Het bijzondere aan platina is dat het nauwelijks omgesmolten kon worden. Daarom is platina ook een soort term geworden voor iets dat zeer vast en hard is. In dit stuk zal worden verteld wat platina precies is en wat het mogelijke verschil met platinum is. Daarnaast zal verteld worden hoe duur het ongeveer is, zodat je een vergelijking kan maken met andere koersen zoals goud en zilver. Ook zal uitgelegd worden dat het erg slim is om te investeren in platina.

Wat is platina?

Wat is platina nou precies? Het is een van de edelmetalen. Daarbij is het dus vergelijkbaar met goud of zilver. De Italiaan Julius Caesar Scaliger beschreef voor het eerst platina. Hij beschreef het als iets dat was ontdekt in Panama en Mexico en wat zeer wonderlijk is. Hij vond het wonderlijk dat het metaal niet om te smelten was, iets wat de metalen die hij verder kende wel konden. De naam komt van de Spanjaarden. Die gaven het de naam ‘platino’, wat ‘klein zilver ‘ betekent. Daar zie je direct al de overeenkomst tussen zilver en platina. Er lijkt een verschil te zijn tussen platina of platinum, maar dat is niet zo. In principe is het gewoon hetzelfde materiaal. De kleur van platina is wit of grijs. Het smelt niet snel en daarom is het dus zeer hard. Het heeft ook een hogere dichtheid dan bijvoorbeeld goud. Het is verder een buigzaam materiaal en je kunt het goed bewerken. De grote voordelen zijn dat het niet roest en dat het ook niet oxideert. Daarom is het een object wat je al snel veel waard geeft, omdat het simpelweg geen last heeft van afschrijvingen. Het is daarnaast een goede warmtegeleider.

Hoe duur is platina?

De platina koers verschilt nogal per moment. De platinaprijs ligt over het algemeen hoger dan die van goud, dus op dit moment meer dan €38000. De platinaprijs verschilt echter wel enorm, waardoor goud en platina een beetje langs elkaar heen lopen. De ene dag is goud weer duurder, de andere dag is het toch weer platina wat de hoogste koers heeft. De platina fluctueert enorm, wat voornamelijk komt doordat het niet snel in de natuur te vinden is. Je bent dus eigenlijk compleet afhankelijk van de mensen die het in hun bezit hebben of als het weer door iemand gevonden wordt. Omdat het zo schaars is, is de prijs ook zo hoog. Daarom ben je ook een kostbaar vrouw of man op het moment dat je platina in je bezit hebt. Natuurlijk is een kilo daarbij onbetaalbaar en ook niet nodig om te hebben, maar zeker een paar gram levert al flink wat geld op.

Waarom in platina beleggen?

Een goede reden om in platina te beleggen is omdat de prijs van platina erg hoog is en ook erg vast. Je weet dus zeker dat je het product kwijt kan raken over een jaar of 100 voor een hogere prijs, mits er niet ineens een grote bron van platina gevonden wordt. De platina koers is daarnaast een die vergelijkbaar is met de aandelenmarkt, waarbij een product dus wordt vergeleken met een bedrijf dat een strategie en een plan heeft. Eigenlijk is dat dus heel vreemd, maar dat zorgt er wel voor dat je als consument een vrij stabiele aankoop en investering doet als je er voor kiest om te beleggen in platina.